Asiakkaani otti yhteyttä ja halusi viedä päätökseen aloittamansa projektin, jonka aiheena oli b-to-b brändin uudistaminen. Olen pitkään paasannut, että markkinoinnin digitalisaatio muuttaa tapojamme toimia. Mittaamme kaikkea mikä merkitsee ja markkinointi nousee hiljalleen johtoryhmän mielenkiinnon kohteeksi. Erityisesti b-to-b markkinointi, joka tukee yrityksen inbound liidien tuotantoa ja palvelee asiakkaita ostamaan enemmän.

Ehdotin asiakkaalleni, että kokeilisimme jotain uutta. Altistaisimme itsemme arvaamattomalle lopputulokselle, jotta oppisimme uutta. Päätimme toteuttaa yhteisöprojektin ja b-to-b brändin uudistaminen sai alkaa. Kehitimme itse brändin ja arvolupauksen sloganiin saakka, mutta graafisen suunnittelun ulkoistimme täysin maailmalle. Tuliko hyvää jälkeä ja riittävän nopeasti? Sen päätät sinä. Lue alta ohjeet.

1. Ennakkoluuloni orja

Pakko myöntää, että olen ennakkoluulojeni orja. Kun aikanaan ensimmäisen kerran tutustuin crowsourcingiin innostuin ja ensi kokeilun kaaduttua alkumetreille päätin jättää ilmiön muille. Nyt vuosia myöhemmin törmäsin eräässä projektissani aiheeseen ja olin kuin ällikällä lyöty. Lopputulos oli mahtava. Nopeaa toimintaa, ammattimaista jälkeä ja erittäin kustannustehokkasti. Analysoin nopeasti vuosia sitten tekemäni virheet ja ymmärsin, miten Crowdsourcing muuttaa maailmaa, lähentää osaajia ja demokratisoi markkinoinnin tuotannon tekijöiden mahdollisuuksia. Sitä kutsutaan nykyään nimellä markkinoinnin digitalisaatio. Digitalisaatiossa ei itsessään ole mitään ihmeellistä, sen johtamisessa taasen on. Sen sai taas oppia tässäkin projektissa.

”Muutaman tunnin sisään tippui jo useita ehdotuksia, joista suurin osa oli mielestäni rekisteröitynyt väärään kilpailuun.”

2. B-to-b brändin uudistaminen toimi moitteettomasti

Miten projekti toimi? Rekisteröidyin 99design.comiin ja avasin logonsuunnittelukilpailun. Palvelu lupaa 7 päivän aikana ainakin kolmekymmentä ehdotusta graafisesta ilmeestä. Tässä tapauksessa tarvitsimme asiakkaalle logon briiffimme pohjalta. Kirjoitin huolellisesti ammattimaisen briifin ja lisäsin näkemyksemme lopputuloksesta. Jäin innolla odottamaan. Muutaman tunnin sisään tippui jo useita ehdotuksia, joista suurin osa oli mielestäni rekisteröitynyt väärään kilpailuun.

Alkutunnelma oli kieltämättä tuskastunut ja aiempi epäonnistuminen kalvoi mieltä. Vastailin ehdotuksiin, kommentoin ja huomasin, että projekti otti yhden vuorokauden aikana nopeasti tuulta alleen. Kun ensimmäiset suunnittelijat olivat saaneet selkeästi raakileista leivottua ammattimaisia teoksia niin kilpailuun ilmestyi jostain tosi tekijöitä. Heidän töistä huomasi heti, että he tiesivät mitä tekivät. Lopulta ehdotuksia tuli melkein 90 ja valitsimme niistä 6 finaaliin. Finaaliin, jonka voittajaa etsimme juuri paraikaa.

Selvää oli, että projektin loppuunsaattaminen vaati aikaa keskustella jokaisen suunnittelijan kanssa kahden. Mitä paremmin johdat kilpailijoita sen parempi lopputulos. Selkeästi tietoisuus graafisen suunnittelun perusteista auttoi projektissa eteenpäin, mutta onnistuisi se varmasti aloittelijaltakin. Mikäli suunnittelet logon uudistamista on tällainen toimintatapa erittäin hyvä vaihtoehto. Kannattaa vain muistaa, että onnistuneen logon suunnittelu on kuin taloa piirtäisi. Jos pohjat ei ole kunnossa ja piirrustukset epäselvät niin ei hommasta tule mitään.

3. B2B markkinoinnin resursointi muuttaa muotoaan

B2B markkinoinnin resursoinnin muutos on tapahtunut nopeasti. Eritoten b2b markkinoinnin resursointi on tullut johdon kartalle. Kaiken voi mitata ja mediaksi voi ryhtyä. Kysymys kuuluukin mitä mitataan ja miten mediaksi ryhdytään. Siihen tarvitaan markkinoinnin johtamista ja näkemystä. Vaikka asiakasmielikuvan luominen on helpottunut ja asiakasmielikuvan muuttaminen ja rakentaminen on nyt helpompaa kuin koskaan niin kysymys siitä miten se tehdään ei ole. Se vaatii aina markkinoinnin johtamista ja visiota.

B2B markkinoinnin sisällön tuotannon voit nyt helposti ulkoistaa. Teimme työtä ympäri maailmaa olevien suunnittelijoiden kanssa, jotka toivat oman näkemyksensä pöytään. Aikaisemmin ideoiden jakaminen oli ollut lähinnä piiritasoista ja nyt se oli globaalia. Graafinen suunnittelu on luonnollisesti helpoimmasta päästä digitalisoida, mutta ei ole kaukana, että myös asiantuntijapalvelut valuvat nettiin. Jo nyt projekteihimme valitsemme tarvittavat ammattilaiset nettipalveluista. Profiloimme osaajan ja maksamme tarvittavasta ajasta.

4. Lopputulos

Päivitän nyt kuulumisia tämän projektin osalta. Lopputuloksena saatiin hieno logo, joka siivilöityi yli 100 ehdotuksen joukosta. Olimme äimistyneitä kuinka tehokkaasti järjestelmä toimi. Toisaalta monessa kohtaa projektiin sai varata aika paljon aikaa ohjeistukseen ja sen tuottamiseen. Ohjeistuksen on oltava myös samaa kieltä kuin suunnittelijoilla, mutta tähän löytyy kyllä tekijänsä. Työskentely ympäri maailmaa olevien suunnittelijoiden kanssa oli helppoa ja ällistyttävän inspiroivaa. Luonnollisesti tämä ei poista monia graafisen suunnittelun ja designin haasteitasi, mutta yksinkertaisiin projekteihin se on erittäin käyttökelpoinen työkalu.

 

Ohessa logot:

 

tresol tresol2

 

Sekä linkki asiakkaan uusittuihin verkkosivustoihin.

P.S. B2B markkinointi on taitolaji. Luot asiakkaallesi merkitystä ja saat heidät kiinnostumaan tuotteistasi. Tämän projektin jälkeen asiakkaani kirjoitti Pk-sektorin rahoituksen johtamisen käsikirjan. E-kirjan, jonka jokaisen pk-sektorin yrittäjän tulisi lukea. Lataa se ja lukaise. Opit rahoituksesta yhtä ja toista.